S:t Hans backar

image

I morgon  drar Kävlinge cykelentusiaster till S:t Hans backar i Lund för några varv intensiv backträning. Fördelen med S:t Hans backar är att det enda sättet att ta sig upp för dem är att gå på max. Annars kommer man helt enkelt inte upp. Jag körde ett varv häromdagen och med “fel” utväxling, vattensjukt gräs och klena ben fick jag ge upp toppförsöket. I morgon kommer jag med “rätt” utväxling och hoppas få blicka ut över Lunds stad från dess högsta punkt. Vi räknar med att må backarna strax efter 09:30 så är du sugen på sällskap på CX-banan är det bara att dyka upp!

Kräkträning

darkplace

Förkylningar suger, men de tillhör livet. Därför tänker jag inte gråta över missad träning. I stället backar jag lite och fortsätter enligt plan. Blocket med VO2max-träning förlängs med ytterligare två veckor. I vanlig ordning kör jag de hårda passen i par – tisdag+onsdag samt lördag+söndag. Igår blev det återigen ett besök i garaget tillsammans med ”A very dark place”.  Närmade mig kräkgränsen på sista intervallen och funderade allvarligt på 1) i vad ska jag kräka i och 2) kör jag klart när magen är tömd? Kräkkänslorna försvann dock och jag kunde fullfölja den 5:e intervallen på lika hög intensitet som de andra.

Bli illamående vid träning är inte något nytt för mig. Jag minns hatserien 10 x 75 m max från mina simmardagar. Fullt ös under knappt 45 s följt av c:a 3 min vila. Efter sisådär en 6-7 intervaller kom illamåendet och det var inte helt ovanligt med toalettbesök… Hur sjukt det än låter så gillar jag denna träning. Jag vet att den gör nytta och att kroppen anpassar sig till de höga mjölksyranivåerna allt eftersom.  Därför gillar jag också mina Sufferfestveckor – hårda intervaller fulla med pepp och inlevelse. För vem vill vika ner sig mot Schleck, Cancellara eller Gilbert!?!

Skratch Labs

skratchlab_winter
Jag är ett litet fan av Allen Lim och hans idéer om näringslära för uthållighetsidrottare. För några år sedan låg Lim bakom den s.k. “secrete drink mix” som började användas av proffsen under touren. Något år senare avslöjades hemligheten och Lim startade Skratch Labs för att utveckla och sälja sportdryck utan tillsatser och med ett kolhydrat- och saltinnehåll som håller magen lugn. Efter att ha misslyckats en del med näringstillförseln under tävling 2011 beslöt jag mig för att testa Skratch Labs under 2012 och jag tycker verkligen de fungerat bra. Lim och kocken Biju Thomas har också skrivit boken “The Feed Zone Cook Book” där jag testat en hel del av recepten på “portables”, dvs. mat som kan följa med i cykeltröjan och som bara innehåller bra grejer. Idag kom ett paket med en vinterspecialare  – sportdryck smaksatt med äpple och kanel, vilken gärna ska drickas varm. Undrar om polarflaskan håller måttet? Ikväll vet jag för då är det äntligen dags att träna igen!

Prestationstriangeln

Efter att jag återigen blivit sjuk och fått ställa in min planerade tävlingsträning började jag fundera en del på mitt livspussel. Inte några djupgående tankar, utan mer reflektioner kring hur det egentligen fungerar som egenföretagare, pappa, make och någotlunda ambitiös cyklist. Träningen kom igång bra. Fyra cykelpass i veckan, varav tre högintensiva i garaget och ett utomhus på cross eller MTB. Men, det var inte bara träningen som kom igång. Julruschen infann sig också på jobbet och uppdragen staplades i hög på skrivbordet. Kvällsjobb blev nattjobb med inklämd träningen och minimalt med sömn. Sötsakerna blev fler och fler för att råda bot på tröttheten. Det gick i knappt två veckor. Därefter kom förkylningen med besked.

Som brandingenjör är jag drillad i den s.k. brandtriangeln som visar vad som krävs för att eld ska uppstå. Det spelar ingen roll hur mycket bränsle och syre som finns om det inte finns någon värme. Likaså kan bränsle och värme inte ge eld om inte det finns tillräckligt med syre. Jag började fundera i samma banor när det gäller min egen träning och skapade ”prestationstriangeln” som visar på samspelet mellan träning, sömn och kost.

prestationstriangeln
Träningen är naturligtvis basen för prestationen, men utan en balans med sömn och kost går det inte speciellt bra. Någonstans måste jag inse att kan jag inte vila ordentligt så kan jag heller inte träna hårt. Ibland är jag så klok, men oftast inte. Kosten och andra sidan är inte bara att beakta som energi. Den måste också vara så näringsrik som möjligt. Det blir bekymmer när jag mellan huvudmåltiderna stoppar i mig så många lussebullar och pepparkakor att jag sedan inte äter så mycket lunch eller middag som jag borde. Detta leder i sin tur till ännu fler lussebullar… Nu sätter jag upp min prestationstriangel på väggen och tar en check varje dag!

Copenhagen Gran Fondo

uwct2

Det blir ingen Göingerunda till våren. Jag väljer Copenhagen Gran Fondo i stället och får möjligheten att cykeltävla som ett proffs för en dag. Danskarna arrangerar ett lopp på 145 km som ingår  i UCI:s World Cycling Tour där det finns möjlighet att kvalificera sig till amatör-VM på cykel som hålls i italienska Trento. Loppet som hålls på avspärrade vägar har plats för 2500 cyklister och anmäler du dig bland de 800 första så får du dessutom en tröja från Craft. Start och mål är vid Parken på Österbro i centrala Köpenhamn för att sedan leta sig ut på landsbygden och genom byarna. Som extra krydda blir det 8 km grusväg fördelat på tre avsnitt i bästa vårklassikeranda. Jag tror det kommer bli ett grymt lopp och hoppas verkligen att vi blir många svenskar där!

CAA Bike

PS / Är du sugen på att köra tempolopp går ett sådant i Helsingör den 10 maj / DS

Tävlingsträning i Norrvidinge

Om det nu ska tränas tvärtom så ska det göras med besked. Därför avrundar jag mitt första träningsblock med en tuff helg. På lördag bjuds det på tävlingsträning i Norrvidinge och på söndag blir det ett kortare men ack så fruktat pass på rullarna till Sufferfests ”There is no try”. Varvet i Norrvidinge passar riktigt bra för den typ av tävlingar som körs på den skånska slätten.
Tävlingsträning Norrvidinge
Jag startar hårt den första kilometern för att sedan maxa uppför en backe som tar c:a 2 min. Därefter blir det återhämtning utför med försök att hålla hög kadens. Sedan är det på det igen med hårdkörning uppför en mindre backe, kort återhämtning och sedan ett gäng med 15/”15”-intervaller. Efter 2 min återhämtning har ett varv avklarats och det är bara att köra vidare.

Sist det begav sig blev det nio varv på banan, varav de första fem med intervaller enligt ovan, följt av tre varv i ”utbrytning” och ett avslutande varv med samlad klunga. Då var det soligt och torrt. Nu blir det isigt, kallt och blött och jag nöjer mig med fem varv. Det är trots allt ganska långt kvar till säsongsstart!

Var jag bättre förr?

20121211_101735
För 17 (!) år sedan var jag en Atletofficer av 2:a graden. Hängde på gym tre gånger i veckan och sprang en hel del. Styrka, kondition och uthållighet var ledorden.

Nu
100 kg i bänkpress Kan knappt öppna en burk
10 km löpning på 40 min Fixar inte ens 1 km i den farten
16 chins I-formad överkropp

Och andra sidan…

Då kommenterade jag 2 h på cykeln med ”Usch vilket långpass. Fick ont. Cyklade alldeles för långt!” Nu har jag ingen aning om vad som ska få mig att sluta!

Söderåsen i vackert vinterväder

2012-12-08 11.29.55

Söderåsen är en av mina favoritplatser för cykling och jag har som tradition att besöka den alla årstider. Den är lika speciell på våren i ljusgrön nyans som i fina höstfärger i oktober. För att inte tala om hur bedårande den är i solsken och snö.  I lördags hade jag och Jimmy hade laddat för en runda på 40 km med två ordentliga stigningar uppför åsen. Den traditionella – Lotta på Åsen – och utmanaren – Krika gård – som ger en 14 % lutning under alldeles för lång stund. Efteråt väntade finkaffe från Koppi och lussebullar.

Att cykla i snö går trögt, speciellt om det inte är plogat. Dubbdäck hade vi inte och flera gånger var jag när att gå omkull. Jimmy valde att prövade det sistnämda åtminstone mer än en gång. Termometern visade kring -10 och vi fick en och annan kommentar om att cykla var en i högsta grad olämplig aktivitet denna vintermorgon. Fast kylan var inte speciellt besvärande. Det var snarare backarna och bristen på cykelform som märktes. Lotta på Åsen tog ”bara” 2,5 min längre än personbästa och att ta sig uppför nästa stigning i knappa 6 km/h imponerar föga. Oavsett, träningspasset var lyckat och det är svårt att ta sig hem från åsen utan möra ben!

Vintercykling på Söderåsen

På lördag kl 09:00 blir det vintercykling på Söderåsen. Jag har ingen aning om väglaget i denna alpina del av Skåne, men framkomligt är det säkert. MTB eller cross är ett måste och vi utgår från parkeringen vid skidspåren i Klåveröd. Själv tar jag med varm choklad och lussebullar till fika efteråt. Välkommen!