På söndag går Flandern Runt – en av de finaste vårklassikerna. Förra året fick jag tack vare Canyon en möjlighet att cykla motionsloppet tillsammans med den f.d. proffscyklisten (och vinnare av Flandern, Paris-Roubaix, etc.) Andrea Tafi. Och för att hedra alla som tar sig över Koppenberg, Oude Kwaremont, Paterberg mm så blir har jag idag, i gott sällskap med Jimmy, njutit av varenda backe som finns mellan Kävlinge och Öresundskusten. Trots snö, frisk vind och en temperatur kring nollan fick vi ihop dryga 90 km och nästan lika många “bergs” som proffsen ska ta sig an på söndag. Allt i vårt eget Ronde van Rönneberga. Fast någon gatsten lyckades vi inte hitta…
Månadsarkiv: mars 2013
Poängjakt
I morgon ger jag mig ut på poängjakt och det jag ska samla på är TSS. TSS står för Training Stress Score och är ett sätt att mäta träningsbelastningen. 100 TSS motsvarar en timmes cykling på tröskeln. Ett linjelopp i seniorklassen ger kring 200 TSS och för att förbereda mig för kommande två- och tredagarstävlingar tänkte jag under tre dagar i rad försöka samla på mig 200 TSS/dag. Konkret innebär det c:a 2,5 h träning där jag kombinerar intervaller av olika slag. Sista halvtimmen avslutar jag gärna med att gå ner i bocken och mosa kring sweet spot.
När jag lyckats med detta har jag fått en ordentligt träningsdos och möra ben som förhoppningsvis blir lite mindre överraskade när tävlingarna drar igång. Lite irriterande att det fina vårvädret vi hade i förra veckan har bytts ut mot vinter med hårda vindar och risk för snö. Blir det för dåligt drar jag nog in i garaget för en minivariant av Tour of Sufferlandria.
Sista blocket innan tävlingssäsongen!
Granfondoträning 2010. Ett av mitt livs jobbigaste pass!
Återhämtningsveckan är slut och det är dags för ett sista ordentligt ryck innan tävlingssäsongen börjar. Det kommande blocket består av fyra hårda träningsveckor med flera perioder av ordentlig överbelastning. Jag har fått upp ett hyfsat tryck på de kortare intervallerna, men behöver jobba mer med ryckig cykling med begränsad återhämtning. Det är väldigt lätt att bara sluta trampa efter en intervall, men det känns helt annorlunda om intensiteten ska hållas kvar kring tröskeln. Jag provade på både ”The Ultimate VO2max session” och min egen variant av över/under-intervaller i förra blocket och jag kommer definitivt att fortsätta med denna tävlingslika träning.
I veckan väntar ett tredagarsblock med lite längre pass där mycket tid tillbringas kring ”sweet spot”. Jag har inte lagt så stor vikt vid denna träningsintensitet tidigare i vinter och känner att det är dags att förbättra åkstyrkan inför vårens prövningar. Senare blir det provcykling av Copenhagen Gran Fondo och Eslöv Gran Fondo. Träningsblocket avslutas med Cyclecamp på Isaberg. Mycket att se framemot!
Återhämtningsveckan
Jag har tidigare skrivit om mina träningsblock och hur jag kör tre veckor hårdare träning följt av en återhätmningsvecka. I återhämtningsveckan vill jag att kroppen ska få en chans att återhämta sig och att jag ska känna sug och ork till att genomföra de tuffa träningspass som väntar. Fast det är viktigt att veckan inte blir allt för lugn. Jag tränar kring 60-75 % av min vanliga dos och det är fortfarande intervaller på schemat. Dock inte lika många och ofta med längre vila. Jag vill inte att kroppen ska glömma bort hur det känns att jobba riktigt hårt. Jag vill heller inte att återhämtningen ska bli så pass ordentlig att kroppen tror att det handlar om en formtopp.
Idag blåser det i Skåne och motvind är mer hanterbart än sidvind. Därför drog jag ut på tröskelintervaller i rak motvind och förvånades över hur hårt 15 m/s egentligen är. Stundtals kom jag inte över 20 km/h och fick ofta nöja mig med 39/25, inte ens i nerförsbackarna kunde jag växla upp på stora klingan. Skåne må vara platt, men liggande berg (läs motvind) är ack så jobbiga som de Mallorca har att erbjuda!