Igång med första träningblocket

Lundacrossen 2011 - 4

Det tog längre tid än jag ville att komma igång med vinterträningen denna höst. Förkylning, ett marathon och en maginfluensa fick mig att skjuta på starten, men nu är jag äntligen igång. I förra veckan gjorde jag en test av min effekt på 5 min (VO2max) och 20 min (FTP) för att se hur jag ska anpassa träningen de kommande fyra veckorna. Ganska skrämmande hur mycket det går att tappa på hyfsat kort tid. Just nu känns det som om jag behöver höja min FTP med nästan 30 % för att nå dit jag vill vara när säsongen drar igång i slutet av april. Troligen kommer jag ta igen en stor del av tappet redan under det första träningsblocket, fast inte utan att slita och lida. Nytt för i år är att jag börjar med den allra intensivaste träningen för att sedan bygga på med mer uthållighet när vädret blir behagligare. Min träningsvecka ser i stort ut så här:

Måndag: Återhämtning med jobbpendling på cykel. På kvällen blir det ett kort styrkepass för överkropp och bål.
Tisdag: Intervaller i garaget på trainer eller rullar
Onsdag: Samma som tisdag
Torsdag: Löpning (snabbdistans), 1/3 marathon
Fredag: Funktionell styrka för överkropp, ben och bålstabilitet
Lördag: Distansträning på vintercykeln med inslag av naturliga intervaller. Gärna tillsammans med andra.
Söndag: Samma som tisdag

Fast, jag har aldrig lyckats hålla en plan och det lär bli justeringar varje vecka. Speciellt på helgen då jag tycker det är svårast att planera träningen. Som egenföretagare har jag möjlighet att vara flexibel på vardagarna och anpassa jobb och träning till varandra. På helgen är det många fler saker att ta hänsyn till. Familjen, vänner, barnens aktiviteter osv.

Ett svar på ”Igång med första träningblocket

  1. Pingback: Tar det lugnt! | Nice wins nothing

Lämna ett svar