Dags att planera för 2013

Marathonlöparen Juma Ikangaa från Tanzania lär ha sagt “The will to win is nothing without the will to prepare”, och det är just i planeringsstadiet som jag befinner mig i just nu. Än så länge är det långt till nästa tävling – Forårsklassikern i Helsingör. 178 dagar för att vara exakt. Innan dess ska det tränas och att träna utan en plan är inte riktigt min stil. Troligen ägnar jag alldeles för mycket tid åt att fundera på träningslära och träningsplanering. Men, det är ju så förbaskat kul.

20121018_120812
C:a 10 % av den något överdrivna boksamlingen. Tror inte att jag ska lägga allt för mycket vikt på den där Armstrongboken…

Vinterträningen inför säsongen 2012 bestod av en hel del styrketräning samt cykelpass kring sweet spot och tröskeln. Den riktigt högintensiva träningen drog igång i slutet av mars, precis som sig bör när man följer en klassisk periodisering från exempelvis Joe Friels “Training Bible”. I år vänder jag på steken och prövar det som gett Wiggins sin livs form – reversed periodization! I korthet handlar det om att få upp explosivitet, fart och mjölksyratålighet först, för att sedan bygga på med uthållighet och längre distanser. Kort och hårt i början och sedan lite längre och mer tävlingslikt efterhand som träningen går framåt. Inspirationen kommer från Ian King och hans “Foundations of Physical Preparation” som alldeles nyss damp ner i brevlådan.

Fast  mycket mer än så här vet jag inte just nu. För innan träningen inför 2013 tar fart ska det springas i New York, ha ont i hela kroppen och slappa lite grann. Den 19 november räknar jag med att sätta fart… och då är det helt plötsligt bara 146 dagar kvar!

4 svar på ”Dags att planera för 2013

 1. Gött att höra att du håller igång lycka till i New york
  Jag blev mycket intresserad av den filmen du körde efter
  Hur funkar det kör du vanlig trainer eller är det en avancerad variant du har
  Är det download eller dvd
  Jag kör tacx vr funkar sufferfeast til den
  Kep upp the good woork!!!!!

  • Tjena Brian. Sufferfest laddas ner från http://thesufferfest.com. Kostar c:a 80 kr. Kollar sedan på dem via en dator när jag sitter på trainern eller rullarna. Det finns dock ingen kommunikation mellan videon och trainern. Det är helt fristående. Kämpa på själv!

Lämna ett svar