Jag har lätt för att fördjupa mig i detaljer kring träningsplanering som kanske inte är helt och hållet nödvändigt för den nivå som jag befinner mig på. Fast, jag tycker det är spännande och roligt så jag gör det ändå. Figuren ovan visar den prognoserade träningsbelastning som jag kommer uppnå efter projekt ”åkstyrka”. Nyckelbegrepp i sammanhanget är:
- TSS (training stress score) är ett mått på effekten av ett träningspass. TSS relaterar till tröskeleffekten (FTP). Exempelvis ger 1 h på tröskeln 100 TSS, medan det krävs nästan 2,5 h för att nå samma träningseffekt i distansfart.
- ATL (acute training load) representerar den kortsiktiga träningsbelastningen orsakad av träning gjord under de senaste två veckorna.
- CTL (chronic training load), är långsiktig träningsbelastning som baserar på träning utförd för mer än två veckor sedan
- TSB (training stress balance) är ett mått på hur bra formen är och beräknas som skillnaden mellan CTL och ATL. Ett negativt värde betyder att träningsdosen är de senaste 14 dagarna än vad kroppen är van vid och ett positivt värde visar att kroppen är mer utvilad och mindre belastad än vad den varit under de senaste månaderna.
Just nu har jag inget som helst intresse att vara i form och jag får gärna ha perioder med ordentligt med minus på TSB-kontot. Eftersom jag lägger in återhämtningsveckor med c:a halva träningsdosen var fjärde vecka får kroppen en chans att komma ikapp och bygga sig starkare. Om du klickar på figuren och gör den lite större så bjuder jag på en liten förklaring till hur den ska tolkas. Min ambition är att CTL ska utvecklas upp mot ett värde som motsvarar 100 TSS/dag när jag kommer in i februari. Undrar du något så kommentera gärna. Det går också att läsa vad Hunter Allen skriver om det hela.
Intressant läsning som vanligt. 1 h på tröskeln är 100 TSS. 700 TSS är 7 h på tröskeln, det verkar jobbigt på en dag. Eller tänker jag fel?
Du tänker helt rätt! Det verkar grymt och nog ganska omöjligt. Som tur var hade jag skrivit fel. 100 TSS/dag ska det vara. Inte 700…
Phew, vilken tur. 100 TSS är mycket det med, men ändå hanterligt.
Ja det är mycket, men går att uppnå på många sätt. Sweet spot (AT-) ger ganska många TSS, men är inte allt för tungt för kroppen
Härligt att någon kommer och sätter ord på alla mina grafer, punkter och linjer som jag har i datorn. Snart kan det kanske bli ordning på mig också så jag kan hitta någon fart i benen. Ska bli en spännande vår. Och förhoppningsvis en rolig vinter först… 😀
Mycket terminologi, men ganska mycket vettigt också. Träna på!