STRAVA-junkies är vi allihopa!?!

Strava är på väg uppåt. Det skapas segment till höger och vänster och rundor planeras efter möjligheten att ta en KOM/QOM. Strava tillför en ny dimension till cyklingen som inspirerar och sporrar oss att cykla fortare. Det är enkelt att jämföra med andra cyklister och det är lätt att hålla koll på de egna bästa tiderna. Fast redan nu börjar jag se några orostecken. Inom snar framtid kommer varenda liten väg vara ett Strava-segment, vilket i min mening är ganska poänglöst. Ett exempel är “Genom Furulund”, ett segment på 1,2 km i tättbebyggt område med farthinder och hastighetsbegränsning på 30 km/h.  Är det meningen att vi ska gå på max där?

strava2

Snart kommer det också krävas extrema väderförhållanden för att ta hem ett KOM. Redan idag kollar många av oss in vindens riktning och styrka innan det fattas beslut om att attackera ett segment. Jag är inget undantag. Mitt KOM från Rönneberga backe gjordes under optimala förhållanden och jag pressade min tid med en halvminut, fast än jag inte lyckades trycka ut mer watt i pedalerna. Alla som cyklar vet att det går fortare i medvind än i motvind. Vi vet också att det går fortare nerför än uppför, undantaget Rönneberga backe som man knappt kommer ner för när vinden ligger fel (rätt). Det leder oss in på att hastighet trots allt är ett ganska kasst mått på prestation. Ta en titt på bilden nedan. Den visar mina tider på ett kort segment “Hobyvägen över 108an mot Kävlinge”.

Skärmklipp

Mitt fartrekord är 41,2 km/h (498 W)  vilket kan jämföras med mitt wattrekord på 643 W i 36,2 km/h. 5 km/h långsammare, men 145 W högre medeleffekt! För mig är det självklart när jag är bäst, även om Strava tycker att jag suger i det sistnämnda fallet. Så i väntan på höststormarna  är det bara att fortsätta tröstas av wattmätaren. För innan nästa “Gudrun” lär jag inte kunna slå min tid i Rönneberga.

13 svar på ”STRAVA-junkies är vi allihopa!?!

  1. Bra skrivet och genomtänkt! Håller helt med dig. Det börjar bli lite väl många segment. Igår dök ”Hofterup-Löddeköpinge” upp. En sträcka på 3,6 km där det finns gott om anslutningsvägar där bilar kan köra ut och så slutar den i en rondell, ska man då maxa in i rondellen? Nä, lite genomtänkt återhållsamhet hade inte skadat och lite upprensing.

    • En sak som retar mig är också alla dubletter, Många av dem uppstår för att GPS-datan på originalsegmentet är dåligt.Strava införde nyss hårdare regler för matchning (75% täckning av segmentet), vilket lett till att plötsligt får man ingen tid på segment man kört. Mest uppenbara i vår omgivning är ’Hobyrakan’. Jag gjorde en dublett från bättre GPS-dtat och fick nästan dubbelt så många åk direkt. Jag har felanmält just det segmentet (med hänvisning till min tillfälliga dublett) till stravas support, så får vi se vad som händer. Någon form av ’review’ eller ’godkännande’ av nya segment vore nog lämpligt. Jag tror på sikt det kommer bli nödvändigt att införa. En dödsolycka i USA skylls redan på Strava och en rätt ilsken debatt om ett segment inne i London har blossat upp.

  2. Vissa saker håller jag med om men inte andra.

    Visst är hastigheten ett trubbigt mått, men jag tycker effekt om möjligt är ännu sämre. Tag t.ex. Högs mölla backen där ligger jag nio sekunder efter ledaren som kört på 1.15. jag väger 95+ kg och hade min jobbcykel på nästan 15kg, det går en hiskelig massa watt för att dra upp över 110kg späck, matlådor och stålskrot för den backen :O) Jag är rätt säker på att om det var watt som räknades hade jag varit i en ganska säker ledning där (jag känner dem som är före och kan dra mina slutsatser om deras vikt utifrån kropsformen). Jag tror inte de tyckt det var en bra idé att räkna watt där och det tycker inte jag heller. Vore det rimligt att t.ex. Cippollini hade rekordet på l’Alpe Huez?

    Inte ens för att jämföra med sig själv tycker jag watt är särskilt bra. Antag man kör ett tempolopp, sedan sätter sig och justerar sin aeroposition framför spegelgarderoben. Nästa gång kör man lite fortare fast med färre watt, har man inte gjort en bättre prestation då? Jag tycker absolut det. Att kunna ställa in sin utrustning ingår, likväl som att hålla fingarna från chipspåsen, i uppgiften så att säga.

    Tid är som sagt trubbigt, men i min mening det i särklass bästa mått vi har och dessutom med lång tradition inom cykelsporten.

    Vinden är naturligtvis ett problem, men långt ifrån det största. Ta kustvägen från Barsebäck t.ex. där jag för tillfället har KOM. Det satte jag en dag med bra medvind. Flera av dem som ligger närmast efter mig har nästan samma tider och har kört samma dag, faktum är att det är den dagen öresundsloppet gick. Får man misstänka de körde i grupp? Hade de mer eller mindre fördel av det än jag hade av vinden? Inte uppenbart. Uppenbart är dock att för den tålmodige kommer samma eller bättre vind tillbaka en dag igen.

    Ännu större problem är t.ex. digitalepo där man kan ’hotta’ dina GPS-filer innan man laddar upp på Strava. Det handlar om rent fusk, men hur skall det upptäckas? (Frågan är ju också om det ens finns en sådan ska som fusk när det handlar om något som i princip helt skanar regler som Strava). Jag tycker man får ta Strava för vad det är. En ersättning för en riktig tävling kan det aldrig bli, utan bara ett sätt att motivera sig att köra fortare (och för mig enda sättet att motivera mig till någon form av intervallträning). Att retas lite med en kompis man råkat slå på ett segment är kul, den sociala aspekten av Strava är kanske dess starkaste sida. Börjar man ta Strava på blodigt allvar, som en tävling, då är man väldigt fel ute.

    Farliga segment kan man flagga som sådana, det tycker jag definitivt du skall göra med ’genom Furulund’ (annars gör jag det :-)). Det finns fler tveksamma segment, några av vilka jag själv tyvärr skapat, som jag faktiskt funderar på att ta bort efter att insett precis HUR fort man kan köra där.

    • Många bra åsikter. Strava ska vara på skoj, men precis som du tycker jag att det ballar ur i vissa avseenden. En tävlingsklunga på ett segment i jämförelse med solokörning är ett lysande exempel.Jag har ingen lösning och inte går det att jämföra effektdata. Du trycker garanterat mer än de flesta även om det inte alltid går snabbast.

      Jag tycker att wattmätaren är solklart det bästa vi har för att utvärdera sin egen prestation. Kan du köra hårdare över en given tidsperiod än du gjort tidigare så har du blivit bättre. I brist på vindtunneltester kan hastigheten på en viss sträcka, givet lika vindförhållanden, definitivt användas för att mäta effektiviteten hos en tempocyklist. Min erfarenhet är dock att vindförhållandena står för det mesta motståndet och 300 W kan vara 55 km/h i medvind och 30 km/h i motvind.

      Jag håller med om att Strava är kul och vettigt i sin grundidé. Det håller dock på att vattnas ut lite grann och inom snar framtid känns det som det flesta KOM kommer vara onåbara undantaget särskilt speciella förhållanden. Förresten så var det riktigt bra vind för Kävlinge-Saxtorp-Kävlinge igår under några timmar på eftermiddagen. Men, jag hade andra planer 🙂

      • Vi hade after-work på jobbet så det gick inte alls.

        Strava sträckor som börjar och slutar på samma ställe har ett mer gyllene skimmer över sig tycker jag, då tar det ju liksom ut sig. Det finns en till lilla-kävlingatrampen på c:a 3mil om du är sugen 🙂

        • Jag brottades ordentligt med valet om jag skulle köra 20 km tempo eller mitt spurtpass, vilket var det jag behövde för helgens tävling. Har också en förkärlek till segment som har samma start och mål, samt de som går uppför ordentliga backar.

  3. Va! har du inte lyckats ta min tid på bron över 108an inu. Den körde jag ju med min Mtb när vi hade backintervaller med Kce.( du va ju med den kvällen ) Usch vad äckligt nöjd jag känner mig nu !!

Lämna ett svar