Haute Route Alps. Etapp 1: Genève – Megève

Stage_1_HRA_map-1

Håll igen!

Etapp 1 med 130 km med 3100 höjdmeter blev en fantastisk start på Haute Route Alps. De första 24 km var neutraliserade och kördes i en jätteklunga bakom masterbil. De första 24 km var neutraliserade och kördes i en jätteklunga bakom masterbil. Min bergserfarenhet är fortfarande ganska liten. Jag trodde att dagens första berg – Col de la Colombière – skulle likna Col de Turini som jag cyklade uppför tidigare i somras. Men tji fick jag. De sista 3 km lutade mer än 10 % och vägen var spikrak. Dagens tips var att hålla igen och köra enligt plan. Att luras med i ”fel” klunga och få sura ben redan på den första stigningen skulle undvikas till varje pris.

wpid-oi000068.jpg

Referat

När väl masterbilen släppte iväg oss efter 24 km blev det direkt ganska stökigt. Min placering från igår gjorde att jag fick starta i den första gruppen tillsammans med 74 andra cyklister. Efter flera nära-på-krascher längtade jag till vi skulle nå foten av Col de la Colombière så att fältet skulle lugna ner sig en aning. Tempot var nästan på ursinnigt när vi kom in i klättringen. Efter några minuter tog jag en titt på wattmätaren och insåg att jag låg c:a 100 W över vad jag borde snitta för att få en bra dag. Därför slog jag av på tempot och hittade min rytm. Ganska snart började passera en del som övertrasserat sitt mjölsyrakonto och det är bra för moralen.

Nerförskörningen var riktigt skön på bra väg och ganska snart blev det dags för den andra stigningen – Col de la Croix Fry. Det är aldrig skönt att gå rakt in i en klättring efter en lång nerförskörning så det tog några (branta) kilometer innan jag kom igång. Mellan den andra och den tredje stigningen var det endast en kort nedförskörning. Därför valde jag att dra iväg från min grupp där och kunna ansluta till en annan grupp innan de sista milen mot mål. Kroppen svarade fortfarande bra, även om det började krampa en del i baksidorna. Kom i mål efter drygt 5 h, där en hel del räknas bort pga ”neutraliserade” zoner. Nöjd och glad!

Resultat efter etapp 1:

Etapp 1 Placering
(alla)
Placering
(40-49 år)
Sammanlagt Placering
(alla)
Placering
(40-49 år)
3:37:55 44 16 3:50:37 42 15

Den officiella resultatlistan hittar du här.

Morgondagen…

Etapp 2 bjuder på några riktigt tuffa berg, speciellt den tredje klättringen upp till målgången Courchevel. Vi når också riktigt hög höjd – c:a 2000 m ö.h. och jag undrar hur kroppen reagerar på detta.

4 svar på ”Haute Route Alps. Etapp 1: Genève – Megève

  1. Grymt jobbat Fredrik! Spännande att följa. Häftigt lopp, och inga dåliga miljöbilder!

    Vad betyder Temps och Ecart i resultatlistan?

    Lycka till

Lämna ett svar