Träna för bergscykling utan berg

Ska du, precis som jag, cykla upp och ner för berg i sommar kommer här lite tips om hur vi som saknar berg trots allt kan komma väl förbereda till loppet.

Sammanfattningsvis rekommenderas alltså:

  • Träna ofta kring ”sweet spot”, dvs. 88-93 % av FTP. Börja med 2 x 20 min, fortsätt till 4 x 30 min och se sedan till att fixa den tid det kommer ta att cykla upp för berget. Jag räknar med upp till 90 min när jag ska ta mig uppför Mont Ventoux den 29:e augusti.
  • Hitta vägar med lite trafik och få korsningar. Att svänga innebär återhämtning och blir det ingen på väg uppför.
  • Träna din ”klättringsstil”. Sitt upprätt och trampa i 75-90 rpm.
  • Tänker du tävla uppför berget behöver du även träna kring och strax över tröskeln för att vänja kropp och huvud på hur hårt det kommer att kännas. Börja med 3 x 8 min (4 min vila) och cykla dig starkare så att du fixar 3 x 20 min (5 min vila).
  • Cykla intervallerna i motvind och använd backar som avslutning på intervallerna.

Lämna ett svar